in

EntellektüelEntellektüel HavalıHavalı Sevgi DoluSevgi Dolu ÇılgıncaÇılgınca ÇalışkanÇalışkan

ABCB11 Geni Nedir?

ABCB11 Geni; Fonksiyonu, Sağlık Durumu ve Kromozomal Konum

İçindekiler

ABCB11 Geni: ATP Bağlayıcı Kaseti B Alt Ailesinin 11. Proteini

Normal Fonksiyonu

ABCB11 geni, karaciğerde bulunan safra tuzu eksprot pompası (BSEP) proteininin üretilmesi emrini verir. Safra tuzları, yağları sindirmek için kullanılan safra bileşenidir. Safra tuzları karaciğer hücreleri tarafından üretilir ve daha sonra saf hale getirilmesi için BSEP tarafından hücre dışına taşınır. Safra tuzlarının karaciğer hücrelerinden salınması, safranın normal sekresyonu için kritik öneme sahiptir.

Genetik Değişikliklerle Bağlantılı Sağlık Sorunları

İyi Huylu Tekrarlayan İntrahepatik Kolestaz

ABCB11 genindeki mutasyonlar iyi tekrarlayan intrahepatik kolestaz tip 2’ye (BRIC2) neden olur. BRIC2’li kişilerde şiddetli kaşıntıya ve cildin ve göz aklarının sararmasına (sarılık) neden olan bozulmuş safra sekresyonu atakları vardır. Bazı BRIC2’li kişilerin semptomları kötüleştiğinde, progresif aile içi intrahepatik kolestaz tip 2 (aşağıda tarif edilmiştir) olarak adlandırılan daha şiddetli bir duruma dönüştüğü teşhis edilmiştir.

Etkilenen bireyler, ABCB11 geninin her iki kopyasında da bir mutasyona sahiptir. BRIC2’ye neden olan ABCB11 genindeki mutasyonlar, safra tuzu taşınmasının yüzde 40-50 oranında azalmasına yol açar. Karaciğerde safra tuzlarının oluşması sonucunda, BRIC2’nin belirti ve semptomları görülür. Vakanın başlamasına veya bitmesine neyin sebep olduğu hala belirsizdir.

Progresif Ailevi İntrahepatik Kolestaz

ABCB11 genindeki 100’den fazla mutasyonun, genellikle karaciğer yetmezliğine yol açan progresif ailevi intrahepatik kolestaz tip 2 (PFIC2) olarak adlandırılan ciddi bir karaciğer hastalığı türüne neden olduğu bulunmuştur. Bu durumun, ABCB11 geninin her iki kopyasında bir mutasyon olması sonucunda gerçekleşir. Bu gende, PFIC2’ye neden olan mutasyonlar karaciğerden safra tuzu taşınmasında yüzde 70’lik azalmaya yol açar. Taşınma eksikliğine bağlı olarak karaciğer hücrelerinde safra tuzlarının birikmesi karaciğer hastalığına ve buna bağlı belirti ve semptomlara neden olur.

Kısa, işlevsel olmayan veya hiç üretilemeyen proteine neden olan mutasyonlar, yaşamın erken dönemlerinde ortaya çıkan ciddi karaciğer hastalığı ile ilişkili olma eğilimindedir. Fonksiyonel BSEP proteini olmayan kişilerde, hepatosellüler karsinom adı verilen bir tür karaciğer kanseri geliştirme riski daha yüksektir.

Gebelikte İntrahepatik Kolestaz

ABCB11 geninde mutasyona maruz kalan kadınlar, gebelikte intrahepatik kolestaz olarak adlandırılan bir durum geliştirme riski taşırlar. Etkilenen kadınlar tipik olarak gebeliğin üçüncü trimesterinde safra sekresyonu (kolestaz) ve pruritus gelişir ve bu özellikler bebek doğduktan sonra kaybolur.

ABCB11 genindeki yaygın bir varyasyon (polimorfizm), bu durumu geliştirmeyen kadınlarda daha sık görülür. Bu varyasyon, BSEP proteinindeki amino asit değişikliğine yol açar. Bu mutasyon ile protein dizisindeki 444. pozisyonda yer alan valin amino asidi alanin amino asidine dönüşür. (V444A olarak yazılır). Bu değişiklik, karaciğer hücrelerinde BSEP proteininin miktarında bir azalmaya yol açar.

Nadir vakalarda, gebelikte intrahepatik kolestazlı kadınlarda ABCB11 geninin bir kopyasında mutasyon oluşur. Bu gendeki tek bir mutasyon, gebelikte intrahepatik kolestazı gelişme riskini artırır. Bu değerlendirmeler, BSEP proteininin miktarını veya işlevini azaltabilir.

Bu Genin Diğer İsimler

  • ABC16
  • ABCBB_İNSAN
  • ATP bağlayıcı, alt aile B (MDR / TAP), üye 11
  • Safra tuzu eksport pompası
  • BRIC2
  • BSEP
  • PFIC-2
  • PFIC2
  • İlerleyen ailevi intrahepatik kolestaz 2
  • Sister p-glycoprotein
  • SPGP

Kaynak: https://ghr.nlm.nih.gov/gene/ABCB11

Editör: Mehdi Koşaca

Ne düşünüyorsunuz?

3 Points
+ Oy - Oy

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

1 Yorum