in ,

HavalıHavalı ÇalışkanÇalışkan ŞaşkınŞaşkın AğlamaklıAğlamaklı ÇılgıncaÇılgınca

2019-nCoV “Spike Protein” ve ACE2 Reseptörü Yapısı

2019-nCoV “Spike Protein” ve ACE2 Reseptörü Yapısı; Spike Protein Nedir ve Peki Aşı Ne Olacak

Giriş

2019-nCoV "Spike Protein" ve ACE2 Reseptörü Yapısı-Araştırmacılar
Görsel: Araştırmacılar Jacon McLellan (soldaki) ve Daniel Wrapp 2019-nCoV’UN yapısına çalışıyor. Kaynak: Vivian Abagiu/ Texas Üniversitesi

Amerika Birleşik Devletleri’nde araştırmacılar 2019 nCoV’un –Coronavirüs salgınının arkasındaki virüs- “spike protein” yapısını açığa çıkardılar.

Araştırmacılar, virüsün genetik yapısını çıkarmasına rağmen Dünya Sağlık örgütü aşı çalışmalarının bitmesine hala 18 aylık bir süre olduğu konusunda uyarılar yapıyor.

Ama virüsün spike proteinlerinin yapısını bilmek, virüsün konak hücreye nasıl enfekte olduğu konusunda bize önemli bilgiler sunuyor. Bu buluş yapılması planlanan aşıyı gerçeğe dönüştürmede, bulmacanın hayati bir parçasını oluşturacaktır.

Spike Protein Nedir?

Viral spike proteini aynı “kapı kilidini açan” bir anahtar gibi özel bir konağın – bu durumda insan oluyor- hücrelerine erişim sağlar. 2019-nCoV’un bunu nasıl hallettiğini anlamak için, bizim önce bu anahtarın neye benzediğini ve insan hücrelerinin üzerindeki hedefleri, “anahtar deliklerini” bilmemize ihtiyacımız var. Bir gecede yayınlanan bu makalede tam olarak bunu anlatmaktadır.

Austin’de ki Texas Üniversitesinde Jason McLellan liderliğindeki araştırmacılar, cryogenic elektron mikroskobu yada kısaca “Cyro-EM” olarak adlandırılan bir teknikle 2019-nCoV’un spike proteinlerinin yapısını tanımladılar. Bu teknik proteinleri -150℃ altına kadar soğutur, böylece kristalize hale gelir ve sonra, yapısı atomik ölçekteki çözünürlük ile tanımlanabilir.

Ayrıca araştırmacılar “anahtar deliği” konak hücre reseptörünün[insan proteini anjiyotensin dönüştürücü enzim 2 (ACE2) olarak adlandırılıyor.] yapısını da belirlediler. Bu, önceki SARS koronavirüsü hedefi olan insan reseptör proteininin aynısıdır.

Ama araştırmacılar 2019-nCoV’un ACE2’ye SARS’a göre daha yüksek afinitede (10-20 kat daha yüksek) bağlandığını buldular. Diğer bir deyişle 2019-nCoV’un “anahtarı” SARS’ınkine göre daha “yapışık”. Japon yapıştırıcısı ile yapıştırılmış SARS anahtarı gibi de düşünebilirsiniz. Bunun anlamı, 2019-nCoV hücrelerimizdeki reseptörlere gevşek bağlanma olasılığının (SARS daha gevşek bağlanıyor) daha düşük olduğunun ve bu nedenle hücrelerimizi istila etmede muhtemelen SARS’a göre göre daha etkili olduğunu gösteriyor.

Peki Aşı Ne Olacak?

Araştırmacıları mantıklı davranarak her iki virüs türünün aynı insan hücrelerindeki proteinlere saldırdığını ve zaten mevcut olan SARS-CoV antibadilerinin, 2019-nCoV’a karşı işe yarayıp yaramayacağını test ettiler. Fakat ne yazık ki işe yaramadı.

Bu şu anlama geliyor: Bu problemi güçlü bir şekilde çözmek için hala beklemek zorundayız. Belkide bu insanlar ve virüsler arasında devam eden “silahlanma yarışının” bir yansımasıdır. Şimdi bilimsel gelişmeler sayesinde daha güçlü silahlara sahibiz ama düşmanlarımız da daha çok güçleniyor: Bize karşı daha yüksek bağlanma afinitesine sahip proteinlerini üreterek.

Küresel olarak, rekabet en iyi 2019-nCoV aşısını üretmek için ısınıyor. Ancak eski Çin atasözünün de dediği gibi “Uzaktaki su acil susuzluğu gideremez.” Uygun aşıyı test etmek için yapılan erken klinik deneyler aday aşı belirlendikten birkaç ay veya bir yıl sonrasına kadar mevcut olmayacaktır.

2019-nCoV spike protein yapısının keşfedilmesi bu yüzden hem iyi hemde kötü haberler belirtiyor. İyi haber şimdi onun nasıl göründüğünü ve neye benzediğini biliyoruz, bu virüse karşı uygun silahlar bulmada bize yardımcı olacak. Kötü haber ise düşman düşündüğümüzden de güçlü ve şuan ki mühimmat depomuz onlara karşı yeterince etkili değil.

Kaynak: https://phys.org/news/2020-02-revealed-protein-spike-ncov-coronavirus.html

İleri Okuma: https://phys.org/news/2020-02-revealed-protein-spike-ncov-coronavirus.html

Editör: Meryem Melisa KAR

Ne düşünüyorsunuz?

10 Points
+ Oy - Oy

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

2 Yorum